top of page
Foto van schrijverjuup65

Hormonen, hebben we er invloed op?

Bij Anandi Yoga kun je ook Hormoonyoga volgen, gegeven door mede-oprichtster Aniek. Maar ehm.......... hormoonyoga? Wat is dat dan? Bij mij ging eerlijk gezegd ook niet meteen een belletje rinkelen. Ik kon me er wel een voorstelling bij maken maar exact weten? Dus ging ik op onderzoek uit bij mijn collega, dook de boeken in en zocht op internet.

Vanuit mijn medische opleidingen weet ik uiteraard wel veel over de werking van hormonen en hoe essentieel deze zijn voor ons lijf én ons geestelijk welzijn. En dat onze hormoon activiteit verandert gedurende ons leven, dat kon ik ook nog plaatsen. Hoe zit dat dan precies?


Allereerst begrijp ik dat hormoonyoga voor álle vrouwen is, dus voor jong en oud. Het helpt je hormonen in balans te houden of te brengen. Dit omdat de hormonen in een vrouwenlichaam voortdurend fluctueren, waardoor onze stemmingen (helaas) ook reageren. En je hoeft geen hormonale klachten te hebben om tóch mee te doen, dan werkt het preventief. Kijk, dat is al fijn om te weten. Heb je wél klachten dan zijn dat bijvoorbeeld:

  • Erg veel last van PMS (de dagen voordat de menstruatie begint)

  • Last van hormoon disbalans na de bevalling (bij de één reguleert het sneller dan bij de ander)

  • Klachten in energie t.g.v. PCOS (cysten in de eierstokken en de klachten die daaruit voort komen)

  • Als je bezig bent met een IVF traject, om je hormonen te balanceren en te stimuleren

  • Tijdens de overgang


Okay, dan hebben we die klachten (of niet) en gaan we meedoen met de Hormoonyogales. Wat kunnen we dan verwachten? Dinah Rodrigues (zelf inmiddels 90+) ontwikkelde

de serie. Een reeks eenvoudige oefeningen werken in op het klierstelsel en beïnvloeden zo de aanmaak van hormonen. Voornaamste doel is het hormoon oestrogeen omhoog te brengen. Wist je dat deze al vanaf je 35e begint te dalen?

Dankzij deze vorm van yoga kunnen overgangsklachten verminderen of zelfs verdwijnen, bij PMS klachten worden de bloedingen minder heftig en de andere symptomen kunnen ook als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoe fijn is dat!


Tijdens een les wordt er begonnen met een start meditatie en oefeningen om tot rust te komen en spanning los te laten. Verder wordt tijdens de les gebruik gemaakt van de Bhastrika adem (zie bv. https://www.happywithyoga.com/yoga/bhastrika-ademhaling-een-energie-explosie/ ) om de geslachtsklieren en buik goed te masseren. Daarnaast pas je de Mula Bandha toe. Dit is een energie slot dat je creëert door je bekkenbodemspieren en je onderbuik spieren aan te spannen. Ook is er energie doorstroming die in het begin lastig kan zijn. Omdat je het goed moet kunnen visualiseren van de energie die vanuit je hoofd via je keel naar de rest van je lichaam gaat én je spant de Mula Bandha hierbij aan. (Meer info over de Mula Bandha? Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Mula_bandha ).

Wat ook toegepast kan worden zijn orgaan geluiden (vanuit de Chinese geneeskunde) omdat organen ook emoties opslaan. Op die manier kunnen we ze reinigen. Wat kun je verder verwachten qua bewegingen? Vooroverbuigingen, zijwaartse strekkingen, heup strekkende asana's en oefeningen afgeleid uit de QI Gong.


Wil je meer weten? Kom dan eens een les proberen! Elke vrijdagochtend om 09 uur ben je van harte welkom. Want hormonen, daar hebben we invloed op!


LET OP: bij endometriose en (goedaardige) tumoren in baarmoeder géén hormoonyoga uitoefenen!








88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page